Combiketels

Een combiketel is een multifunctionele ketel, waarin de verwarmingsfunctie is gekoppeld aan de levering van warm water.

Wat is een Tank-in-Tank-combiketel?

Een combiketel is een multifunctionele ketel, waarin de verwarmingsfunctie is gekoppeld aan de levering van warm water.

In een Tank-in-Tank-ketel bevindt zich een ringvormige boiler, die in het midden wordt doorkruist door de rookgaskanalen. Deze boiler is vervaardigd uit roestvrij staal en bevat een beperkte hoeveelheid water voor piekbehoeften. De behuizing van de boiler werkt als indirecte warmtewisselaar voor de productie van warm water.

Zoals bij alle roestvrijstalen Tank-in-Tank-toestellen van ACV, levert de ketel warm water van een hoge temperatuur (indien nodig meer dan 90 °C) en zijn er ook versies leverbaar die geschikt zijn voor zeer corrosief water, zoals zeewater. De ketel is vanzelfsprekend voorzien van een primaire kring, die gedurende het stookseizoen voorziet in de verwarmingsbehoefte.

Hoe werkt een Tank-in-Tank-combiketel?

In de verwarmingsmodus werkt de ketel zoals alle conventionele ketels: de thermostaat van de ketel stuurt de brander aan en start deze wanneer de temperatuur van de ketel daalt tot onder de ingestelde waarde.

In de warmwatermodus wordt koud water dat in de boiler stroomt, gedetecteerd door een warmwaterthermostaat, die vervolgens de verwarmingscirculator uitschakelt, zodat het volledige ketelvermogen kan worden benut voor het verwarmen van het water. Door het grote warmte-uitwisselingsoppervlak van de boiler wordt het volledige brandervermogen opgenomen om het water dat in de boiler stroomt naar behoefte te verwarmen. Hierdoor is het warmwatercomfort van uitzonderlijk hoog niveau en wordt de onderbrekingsduur van de verwarmingsmodus tot een minimum beperkt.